Mijn blogs. Een kijkje achter de schermen, nieuws of andere informatie. Veel leesplezier!

nb: Het is een hele eer als je mijn foto's en teksten waardeert en eventueel deelt. Breng me wel even op de hoogte. Foto's zonder toestemming gebruiken is schending van het auteursrecht. Teksten kopiëren zonder voorafgaande toestemming is plagiaat. Bij overtreding van beide ontvang je de factuur zoals deze op dat moment rechtsgeldig is. Een simpel telefoontje of email bericht kan alles voorkomen.

Fotograaf in Limburg: Aanpassingsvermogen

In het aanpassingsvermogen en het gemak waarmee we verandering ondergaan, liggen ons geluk en onze vrijheid.

Hoe snel kun en wil jij je aanpassen aan de omstandigheden? Verschillende momenten in de afgelopen periode lieten mij zien hoe snel mijn aanpassingsvermogen is. Ook het besef dat dit onvermijdelijk is en wat het mij oplevert. Als fotograaf in Limburg komt me dat heel goed van pas!

Ik heb al vroeg geleerd mezelf aan te passen aan de omstandigheden. Mijn ouders hadden een druk bedrijf, ik heb twee zussen en wij deden wat ons werd gevraagd. In mijn jonge jaren had ik al vroeg een bijbaantje, het verdiende niet veel maar ik was er blij mee. Tijdens mijn jaren in loondienst heb ik nooit een topsalaris gehad. Echter door mijn leven hier op aan te passen heb ik nooit het gevoel gehad dat ik iets miste, ik was er gelukkig mee. Niet wetende dat ik mezelf hiermee klein hield en niet mijn volledige potentieel benutte. Totdat er innerlijk iets ging veranderen en geld een middel werd om mijn doelen te bereiken. Weer paste ik mij aan en deed wat nodig was. Binnen een korte tijd had ik iets voor elkaar gekregen wat ik nooit voor mogelijk had gehouden:

Het runnen van een eigen bedrijf.

In het begin waren de inkomsten echt niet zaligmakend, maar de vrijheid lonkte. Ik paste mij wederom aan, ging werken aan mezelf en zocht de psychologische verdieping op. Langzaamaan ging ik mijzelf zien als een losstaand persoon. Los van overtuigingen die anderen mij hadden meegegeven (met de beste bedoelingen), los van vervelende ervaringen en los van mijn lichaam. Wie ben ik? Hoe kan ik het allerbeste voor mijzelf verwezenlijken? Hoe kan ik het leven leiden dat ik graag wil? En wat wil ik dan eigenlijk? De antwoorden volgden al snel. Liefde, licht en de wereld rondreizen om de pracht van de natuur vast te leggen op beeld.

Mezelf zijn en blijven, ook mét een groot aanpassingsvermogen, blind vertrouwen hebben dat het gaat gebeuren en de wet van aantrekking leren, eigen maken en toepassen. Het is bijna ongelooflijk hoe snel zich dan de juste dingen manifesteren.

Eerst dacht ik nog dat het niet goed was, mezelf steeds aan te passen aan de ander. In de tussentijd weet ik wel beter. Ik pas me aan de situatie aan, zonder mezelf te veranderen. Dat is een groot geschenk. Het geeft gemak, geluk en vrijheid. Wanneer ik foto's ga maken heb ik van te voren meestal een bepaald idee, maar laat ik open wat de uitkomst gaat zijn en hou ik rekening met allerlei scenario's. Het komt ook áltijd voor dat ik ter plekke foto's maak die verrassen en waarvan ik van te voren niet had kunnen bedenken dat deze zo mooi zouden lukken. Zonder aanpassingsvermogen zou dat minder gemakkelijk gaan.

Iemand maakte er tijdens een fotoshoot mij nog terloops op attent, dat aanpassingsvermogen, want eigenlijk ben ik er niet zo bewust meer mee bezig. Gisteren keek ik nog een prachtige documentaire over Madagaskar. De ongerepte natuur en grote biodiversiteit is zo mooi en ze vertelden over hoe de dieren en andere schepsels zich in de loop van de eeuwen zich constant moeten aanpassen aan de omstandigheden. Meestal door toedoen van klimaatveranderingen. Dit deed mij beseffen dat er toch iets bijzonders is aan dat aanpassingsvermogen (hoeveel stille hints wil je hebben 😏?). Ik ben er in ieder geval blij mee. Of je arm of rijk bent, dik of dun, ongeacht je geaardheid of huidskleur (ik moet hier even oppassen welke woorden ik gebruik 😘), zolang er mooi licht en liefde aanwezig is fotografeer ik dit met alle plezier. De mens staat hierbij centraal, de geportretteerde, de klant of de toeschouwer.

Nog even over dat rondtrekken over de wereld: Mijn droom is dat ik voor National Geographic naar bepaalde gebieden mag afreizen om de biodiversiteit aldaar te fotograferen. Ijsland stond altijd bovenaan mijn lijst, maar inmiddels is na het zien van de documentaire Madagaskar met STIP bovenaan komen te staan. Borneo staat op plaats twee (tja, die aapjes hè), Ijsland en Scandinavië komen op plek drie. Voor de rest laat ik mij verrassen met wat het leven gaat brengen. Tot het zover is fotografeer ik vrouwelijke ondernemers, doe ik all-round fotografie voor bedrijven, fotografeer ik lekker eten, feesten en uitvaarten. Een bijzondere quote op mijn website is niet voor niets: "Life is what you celebrate. All of it. Even its end."

Verandering is in ons leven onvermijdelijk, net als verlies. Vergeet niet iedere dag opnieuw te beseffen dat je vandaag niet meer over kunt doen. Haal alles eruit wat erin zit, zelfs al lig je heerlijk te relaxen. Zet jezelf in het licht, geef en ontvang liefde en benut jouw potentieel. Just Do It.

<< terug naar alle blogberichten