Fotografie en het onbewuste brein
"Onbewust nemen we veel meer waar dan ons 'bewuste' zijn. Dat doen we via gevoel, smaak, geur, beeld en geluid. En die hebben weer invloed op ons gedrag" (bron: Breinspel)
Daarop ben ik gaan onderzoeken wat er nu voor zorgt dat mensen interesse hebben in jouw verhaal, stoppen met scrollen en gaan bekijken wat ze zien. Daarnaast roept het een gevoel op, welk gevoel wil jij oproepen met het beeldmateriaal?
Waar loop jij warm voor? Wanneer stop jij met scrollen? Wat triggert jouw onbewuste brein? Allemaal vragen waar een marketeer zich mee bezighoudt. En in het verlengde hiervan ik ook, want ik ben diegene die zorgt voor het passende plaatje. Dat daar meer bij komt kijken dan je wellicht zou verwachten is normaal, je kunt niet alles weten.
Dat vind ik dan weer leuk hè, jou je werk uit handen nemen waardoor je kunt doen waar jij goed in bent. Dan kan ik doen waar ik goed in ben, creatief fotograferen.
Het gebeurt veel dat beelden puur in het moment ontstaan, het is heel mooi als die flow er is. Echter als content creator moet ik vooruitdenken en beelden creëren die het moment voor zijn. Mijn brein maakt als het ware een beeld van jouw ideeën. Wat wil jij vertellen, welke beelden ontstaan in mijn hoofd? Hoe vertaal ik dat vervolgens naar een pakkende foto? Klinkt misschien gek en dat is het best ook als dit niet jouw dagelijkse kost is. Maar het ene brein is het andere niet en ieder brein werkt zoals het zich heeft ontwikkeld en blijft ontwikkelen.
Terugkomende op hetgeen jouw onbewuste brein triggert: wat voor 'iets' heeft invloed op jouw gedrag? Wat laat jou stoppen met scrollen? Wat als er vanuit het niets iets jouw aandacht moet trekken? We hebben de pech dat het online alsmaar drukker en drukker wordt en iedereen jouw aandacht wil trekken. Je wilt de aandacht trekken van jouw potentiële klant. Hoe je dit zou kunnen doen vertel ik je graag.
Het brein heeft verschillende gebieden, en laten we nou vanzelfsprekend gevoelig zijn voor mooie en lelijke dingen. Een baby van 2 maanden oud maakt al een onderscheid tussen een mooi ding en een lelijk ding. Het kijkt langer naar het mooie, dan naar het lelijke. Insecten en dieren voelen zich aangetrokken tot bloemen en hun potentiële paringspartner moet ongelooflijk zijn best doen om op zijn mooist voor de dag te komen. Zo is het in ons brein niet anders, al gaan we er wel anders mee om. Hoe je dus met een foto het onbewuste brein aan kunt spreken is door een mooi beeld te creëren welke het 'mooie' stukje brein doet activeren. Hierdoor blijft men namelijk langer kijken en raakt men sneller geïnteresseerd.
Met deze wetenschap ins ons achterhoofd kan ik je de volgende tips geven:
- TIP 1: schrijf op wat het DOEL is. Wat voor een doel wil je behalen met de content die je gaat plaatsen
- TIP 2: schrijf op wat jou en je product of dienst uniek maakt, wees authentiek
- TIP 3: hoe ziet jouw doelgroep eruit? Beschrijf dit zo nauwkeurig mogelijk
- TIP 4: blijf bij jezelf. Wees geen copycat. Dat werkt averechts.
- TIP 5: Maak er iets moois van! En als je dat zelf niet kunt, huur mij in ;).
Zoals gezegd is je brein gecodeerd om afkeer te voelen van lelijkerds, vandaar dat je beter kunt zorgen voor een mooie foto. Ware schoonheid zit van binnen, maar daar heeft je brein geen boodschap aan. Het brein scheert fysieke en mentale schoonheid over één kam en behandelt ze in hetzelfde hersencentrum. Schoonheid is een breed begrip. Een mens kan mooi zijn. Maar een bloem ook, of een muziekstuk en zelfs een persoonlijkheid. Wat hebben zij met elkaar gemeen? Schoonheid activeert altijd hetzelfde centrum in de hersenen (bron: wetenschap in beeld nr. 5, 2021). Met goed kleur- en lichtgebruik en een mooie compositie kom je al heel ver. Daarnaast hoef je je niet blind te staren op het schoonheidsideaal, gemiddeldheid maakt je mooi! Ikzelf zorg gewoon voor goed licht en een ontspannen sfeer/gezellig plaatje. Zo zorg je ervoor dat mensen even blijven kijken en geïnteresseerd raken in jouw product.
Dankzij mijn opleiding ben ik creatief opgeleid, mijn werkervaringen zorgen voor een zeer brede vakkennis. Tegenwoordig heb ik me gespecialiseerd in sfeervolle content creaties, productfotografie en authentieke portretfotografie. Voornamelijk op locatie, met natuurlijk licht of een studiosetting. Dat expliciet foodfotografie of interieurfotografie ook tot de mogelijkheden behoort weten inmiddels steeds meer bedrijven. Zij maken er graag gebruik van.
De drang om buitenshuis een kantoor en/of studio te realiseren en samen te werken in professioneel teamverband wordt echter steeds groter. Hierbij gebruik ik beeld om mijn onbewuste brein aan te spreken. Hoe moet dit eruit zien? Waarvan word ik blij? Ook daar begint alles mee, het aansturen van mijn onbewuste brein door middel van visualisaties. Doe je mee?