Mijn blogs. Een kijkje achter de schermen, nieuws of andere informatie. Veel leesplezier!

nb: Het is een hele eer als je mijn foto's en teksten waardeert en eventueel deelt. Breng me wel even op de hoogte. Foto's zonder toestemming gebruiken is schending van het auteursrecht. Teksten kopiëren zonder voorafgaande toestemming is plagiaat. Bij overtreding van beide ontvang je de factuur zoals deze op dat moment rechtsgeldig is. Een simpel telefoontje of email bericht kan alles voorkomen.

"Dus je hebt van je hobby je werk gemaakt?"- Fotograaf in Limburg

 © Pathuis

Een vraag die veel mensen stellen en waarvan 'men' denkt dat het normaal is bij een vrouw: Als fotograaf in Limburg, en daarbuiten, heb je vast en zeker van je hobby je werk gemaakt. Bij mij dus niet. Ik ben er als het ware in 'gerold' ... Vanuit mijn HAVO diploma, niet wetende wat ik wilde gaan doen, ben ik een HBO opleiding gaan volgen in de creatieve vakken, dat leek mij wel leuk. Het eerste jaar kwam ik in aanraking met houtbewerking, metaalbewerking, tekenen en fotografie. Hoewel ik alles helemaal prachtig vond om te doen, verloor ik vooral in de donkere kamer mijn gevoel voor tijd. Het creëren van een beeld deed mijn vlam aanwakkeren.

Ontwerpen van nieuwe logo's en gebruiksvoorwerpen lag mij niet zo, dus ben ik de richting publiciteitsvormgeving en fotografie gaan volgen. Zo kon ik tenminste nog twee kanten op. Na de eindstage bij Roy Wanders ben ik direct mijn loopbaan in de fotografie gestart. Mede dankzij diverse werkplekken in verschillende takken van de fotografie heb ik overal een all-round ervaring opgedaan waardoor ik de 'kneepjes' en nog veel meer van dit mooie vak van binnen en buiten heb leren kennen. Mensenkennis krijg je er als cadeau bij.

Verliefd, getrouwd, huisje-boompje-beestje en toen? Na ruim 10 trouwe dienstjaren bij mijn laatste werkgever wilde ik meer uit mezelf halen. Iedere vezel in mijn lichaam gaf aan dat ik actie móest ondernemen. Maar ja, ik had voorheen (uit angst) nooit de ambitie gehad om zelfstandig ondernemer te worden. Mezelf klein maken en smoesjes aanpraten waarom ik dat niet moest doen heb ik om kunnen zetten in durf en daadkracht. Tegenwoordig zeg ik: Gewoon doen! 

Het is absoluut een voordeel dat ik in mijn vrije tijd graag fotografeer en de mooie flora en fauna vastleg waar ik ook ben. Hiermee andere mensen blij maken maakt mij een gelukkig mens. Dus mijn beroep is eigenlijk in-den-vrije-tijd mijn hobby. Maar dan ga ik wel ver in mijn hobby, sleep gerust 10 kilo aan apparatuur die bergtop op om wel in de beste kwaliteit die mogelijk is die ene foto te maken die mij tevreden maakt. Ik heb al vaker verbaasde gezichten gezien wanneer ik mijn rugzak openrits en er niet eens een boterham bij zit ...

Onlangs was ik in het plaatsje Garderen in de studio van Mich Buschman waar ik samen met 5 andere panelleden de nieuwste Z-camera's van Nikon mocht testen. Na 10 jaar camera's te hebben verkocht, zelf de beste kwaliteit in huis te willen hebben ben ik wel enigszins kritisch als het op camera's aankomt. Dus ik sprong een gát in de lucht toen ik bericht kreeg dat ik mee mocht doen. Ook was ik wel benieuwd naar deze spiegelloze camera om te bekijken of het iets voor mij zou zijn. Stil in het gebruik en aanzienlijk minder gewicht om mee te slepen. Hoewel het geen slechte camera is, want slechte camera's worden niet meer gemaakt, voldeed hij niet aan mijn verwachtingen en blijf ik voorlopig bij mijn #Nikon spiegelreflex. Ben je benieuwd naar de bevindingen van deze camera's? Lees dan het artikel in Focus Magazine, in de winkel verkrijgbaar of bij mij te bezichtigen. Het stuk is voorzien van enkele foto's, ook die van mij :).

  

Mich Buschman vertelde over de verandering in de fotografie in de loop van de jaren. Niet alleen de digitale ontwikkeling en de snelheid hiervan (ik heb er midden in gezeten), maar ook het feit dat het beroep Fotograaf vroeger veelal werd bekleed door mannen, omdat er toch best wat techniek om de hoek kwam kijken. Tegenwoordig kunnen vrouwen net zo goed Fotograaf zijn, soms wel beter omdat zij van nature makkelijker met kinderen en mensen kunnen omgaan. Mannen kunnen dit ook hoor, maar sommige collega's zijn wel stug, zij zijn bijvoorbeeld heel goed in het fotograferen van architectuur. In deze blog ontkom ik er niet aan e.e.a. te generaliseren, er zijn uiteraard uitzonderingen, echter het stuk wordt te lang om deze te benoemen.

Het valt mij dan wel weer op dat wanneer een man het beroep Fotograaf uitoefent dit niet wordt gezien als een uitgegroeide hobby, en bij vrouwen weer wel. Blijkbaar is het algemene beeld dat wij mensen in onze maatschappij van mannen en vrouwen hebben nog lang niet zo ontwikkeld als dat we met zijn allen beweren. Vandaar ook deze blog, ik ben (samen met meerdere fotografen) het levende bewijs dat het ook op een andere manier kan ontstaan. 

Nu ik de veertig ben gepasseerd combineer ik graag mijn vakkennis met mijn levenservaringen en probeer daar zonder oordeel mooi fotowerk voor af te leveren. Mijn bedrijf groeit, ik groei als mens, een hobby is het geenszins. Creatief ondernemen is een onvervalste toewijding waarbij je jezelf constant opnieuw gaat uivinden.

Mocht je verder kennis willen maken of bekijken wat ik voor jou kan betekenen, ga dan naar de contact pagina en bekijk welke optie jouw voorkeur heeft!

Een enthousiaste groet,

<< terug naar alle blogberichten