Mijn blogs. Een kijkje achter de schermen, nieuws of andere informatie. Veel leesplezier!

nb: Het is een hele eer als je mijn foto's en teksten waardeert en eventueel deelt. Breng me wel even op de hoogte. Foto's zonder toestemming gebruiken is schending van het auteursrecht. Teksten kopiëren zonder voorafgaande toestemming is plagiaat. Bij overtreding ontvang je de factuur zoals deze op dat moment rechtsgeldig is. Een simpel telefoontje of email bericht kan alles voorkomen.

Ruisreductie in je foto

Wellicht heb je er al eens van gehoord, misschien ook niet: ruisreductie. Laten we bij het begin starten, wat is ruis in je foto en hoe ontstaat het? Wat kun je er aan doen?

foto met en zonder ruis

RUIS  is wat er ontstaat wanneer foto's worden gemaakt in hogere iso waardes en extreem lange sluitertijden. De ruis in de hoge iso ontstaat doordat het signaal van de sensor electronisch wordt versterkt. Het wordt kunstmatig verhoogd. Hierdoor heb je minder licht nodig om bijvoorbeeld in het donker een goede foto te kunnen maken. Maar ook bij bewolkt weer is het vaak nodig om de iso waarde hoger te zetten om de sluitertijd hoog genoeg te houden. Wanneer je dan de foto's op groot scherm gaat bekijken zie je ineens van die vervelende spikkels in de foto. Bijzonder vervelend als er mensen op staan die daardoor niet zo scherp of mooi uitzien. Ook ik heb met deze problemen te maken gehad en heb vanalles uitgeprobeerd om dit te verminderen. Uiteindelijk was het wachten geblazen op AI software. Kunstmatige intelligentie die op zeer subtiele wijze de ruis vermindert en de scherpte verbetert.

Bij sommige foto's kun je ruis mooi vinden. In mijn studiejaren vond ik het heerlijk om op barietpapier af te drukken met een grove korrel. Dit versterkte naar mijn idee het beeld. Maar sinds de digitale camera's heb ik een grove ruis nog nooit mooi gevonden, dus probeer ik het te voorkomen of te verwijderen.

In de 25 jaar dat ik met fotosoftware van Adobe werk, is het nog nooit gelukt om ruis op een mooie subtiele wijze te verwijderen. Sinds de laatste grote update van Lightroom en Photoshop is het wel verbeterd, maar nog steeds niet zaligmakend naar mijn smaak. Vorig jaar had ik foto's gemaakt met vrij slechte weersomstandigheden met mijn oude camerabody. Ruis al over the place, waar zelfs de klant over klaagde. Ik kon ze geen ongelijk geven en ging op zoek naar software die dit fatsoenlijk kon verwijderen, zonder dat het de kwaliteit van de foto zou aantasten. Deze heb ik gevonden in ON1 NoNoise AI.

Halleluja, de foto's waren gered! De familie kwam namelijk uit het Noorden van het land, even nieuwe foto's maken was nogal een dingetje .... De plugin werkt prima samen met de software van Adobe, dus ik kan vanuit Lightroom al gebruik maken van de optie om ruis te verminderen. Deze is via schuifregelaars heel makkelijk en subtiel aan te passen voor zover jij dat wil en er nog kwaliteit overblijft. Dit doe ik met een kopie van het RAW bestand, zodat ik altijd in de hoogste kwaliteit kan blijven werken. Heb je een nieuwe computer nodig? Dat ligt eraan hoeveel geheugen je beschikbaar hebt, hoe snel de processor is en hoe groot de bestanden van jouw camera zijn. Ik heb behoorlijk wat grote bestanden te verwerken, mijn pc heeft daar geen moeite mee.

Met mijn ervaringen in diverse ontwikkelingen binnen de fotografie kan ik dus gerust zeggen dat de software van ON1 zeer de moeite waard is. Wanneer je problemen hebt met de ruis in je foto, aarzel niet, schaf het programma/plugin aan en verlos jezelf van veel frustratie. Ik kan het weten ;)

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en nieuwe blogs? Schrijf je dan in voor het Virtuele Vaknieuws. Dit kan naast of onder dit artikel in het speciale blok. Wees gerust, ik ben geen spammer, er zullen ongeveer 10 nieuwsbrieven per jaar worden uitgebracht.

<< terug naar alle blogberichten