Mijn blogs. Een kijkje achter de schermen, nieuws of andere informatie. Veel leesplezier!

nb: Het is een hele eer als je mijn foto's en teksten waardeert en eventueel deelt. Breng me wel even op de hoogte. Foto's zonder toestemming gebruiken is schending van het auteursrecht. Teksten kopiëren zonder voorafgaande toestemming is plagiaat. Bij overtreding van beide ontvang je de factuur zoals deze op dat moment rechtsgeldig is. Een simpel telefoontje of email bericht kan alles voorkomen.

Uitvaart | Fotograaf in Limburg

Foto uit eigen archief met toestemming van de familie tijdens de uitvaart van mijn oma. Hier is Bijzondere Uitvaartfotografie ontstaan.

De uitvaart. We praten er liever niet over hier in Limburg, we stellen het zo lang mogelijk uit. Maar dan komt die dag, je geliefde naaste sterft en plotseling moet alles worden geregeld.

Jij zit volledig in je verdriet, andere familieleden ook en de uitvaartondernemer is binnen 24 uur bij je en moet tig vragen stellen ... In korte tijd moeten er veel beslissingen worden genomen. Je hoofd loopt over, je slaapt slecht en je hersenen gaan jou beschermen tegen alle indrukken en invloeden van buitenaf. Dissociatie wordt dit ook wel genoemd. Hierdoor kan het zijn dat je dingen gaat vergeten, het blijft niet meer 'hangen'. Gelukkig helpt een betrokken uitvaartondernemer jullie door deze periode heen.

Als uitvaartfotograaf help ik jullie de belangrijke momenten van deze dag te herinneren. Hoe zag de kist er uit, welke mensen waren er aanwezig, welke bloemen zaten er ook alweer in het bloemstuk? Het laatste afscheid wil je te allen tijde goed doen. Maar achteraf komt er toch weer twijfel om de hoek kijken, want je weet niet alles meer zo precies. Hoe fijn is het dan dat je een fotoboek erbij kunt pakken en terug kunt kijken op de mooiste uitvaart die jullie hadden kunnen wensen? Ik krijg van de families altijd de reactie dat het zo waardevol voor hen is. Sommige families bestellen zelfs meerdere fotoboeken, zodat ze erin kunnen kijken wanneer zij er de behoefte aan hebben. 

Het volgende kreeg ik aangeleverd van Anne van Campenhout: "De kosten van een uitvaartfotograaf wordt vaak vergoed De vraag naar uitvaartfotografie groeit in Nederland. Veel mensen vinden het fijn om terug te blikken om het laatste afscheid van hun overleden dierbare. De kosten van uitvaartfotografie worden vaak vergoed via de uitvaartverzekering. Het hangt er alleen nog wel vanaf welke verzekering je hebt afgesloten. Graag vertel ik je er hieronder meer over. In de branche van uitvaartverzekeringen zijn er verschillende soorten verzekeringen. Niet iedere verzekering biedt dezelfde keuzevrijheid wat betreft de invulling van de uitvaart. In de polis van je verzekering vind je meer informatie over de dekking en voorwaarden. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de verzekeraar. Allereerst is er de naturaverzekering. Bij deze verzekering is vooraf een vast pakket aan uitvaartdiensten verzekerd, zoals de kist, bloemen, afscheidsdienst en catering. De kosten van een uitvaartfotograaf zijn zelden of nooit inbegrepen. De kosten voor fotografie moet je dan zelf bijbetalen. Andere uitvaartverzekeringen, namelijk de kapitaalverzekering en combinatieverzekering hebben een vrij besteedbaar geldbedrag. Deze uitkering komt na het overlijden van de verzekerde vrij en kan door de nabestaanden naar eigen wens worden ingevuld. Dat wil zeggen dat de nabestaanden dus zelf een uitvaartfotograaf kunnen inschakelen en de kosten hiervoor kunnen betalen met hun verzekeringsuitkering. Wil je meer weten over uitvaartfotografie en de dekking via de verzekering? Kijk dan op www.uitvaartverzekering.nl "

Uit ervaring weet ik dat het sluiten van de kist het meest emotionele moment kan zijn, het is de laatste keer dat je de overledene fysiek kan zien. Ik vind dit moment ook wel het moeilijkste moment bij afscheid. Een fotograaf die hier niet in is getraind kan overweldigd worden door zijn of haar emoties en is dan niet in staat om goede en mooie foto's te maken. 'Ome Piet' met zijn dure camera doet zijn best, maar kan hij omgaan met gedimd licht? Weet hij daar de juiste momenten te pakken? En kan hij 'tante Nel' ondersteunen tijdens de uitvaart? Voordat je een familielid vraagt om dit 'even' te doen moet je je afvragen of je hier goed aan doet en of dit écht is wat jullie terug willen zien. Niets ten nadele van 'ome Piet', waarschijnlijk maakt hij prachtige natuur- en vakantiefoto's! Maar wanneer emotie om de hoek komt is het een ander verhaal en is een getraind vakspecialist heel normaal. Je laat toch ook niet 'ome Piet' de uitvaart regelen of het bloemstuk maken? Denk niet dat een getraind fotograaf geen emoties heeft of voelt, het is wel zeker aanwezig. Zij zijn echter erop getraind hiermee om te gaan. Zij kennen hun apparatuur van binnen en van buiten en kunnen ook met waterige ogen toch nog goede foto's maken. Ook zullen zij altijd de fotografie voorop stellen en hun emoties naar de achtergrond zetten. Ikzelf heb altijd moeite met mensen die zichtbaar verdriet hebben en huilen. Dat raakt me, maar ik verleg onmiddelijk mijn focus naar de uitvaart en de fotografie. Op die wijze verval ik nooit in een persoonlijke huilbui. Achteraf bij mijn pc is dat anders, maar dan mogen de tranen best vloeien!

Het bloemstuk wordt met zorg afgestemd op de persoon, maar weet je over een paar jaar nog hoe het uitzag? Ook dit wordt uitvoerig in beeld gebracht op een sfeervolle manier, met alle details meegenomen op de foto. Het gehele bloemstuk, de persoonlijke teksten, linten, details, alles wordt uitvoerig meegenomen op de foto.

De mensen die in de kerk of het crematorium worden gefotografeerd worden in groepen gefotografeerd. Individuele foto's met een niet vrolijk gezicht blijven uit beeld. Ook plaats ik een bordje bij de ingang van de ruimte, zodat de mensen weten dat er in opdracht van de familie wordt gefotografeerd. Dit heb ik gedaan nadat er altijd vele vragen kwamen van bezoekers. 

Men vraagt zich ook vaak af waarom men hier foto's van wil. Dat mag men zich afvragen. Maar men mag het ook wél graag willen. Vaker wil de ene helft van de familie het niet, de andere helft wel. Laat je die kans niet ontnemen, je krijgt hem namelijk nooit meer. Die ene helft komt wel vaker achteraf met "hadden we toch maar ..." en dan is het écht te laat.

Verkijk je ook niet op wat de rouwfotograaf hier aan tijd, expertise en materiaal kwijt is. Een ogenschijnlijk 'kwartiertje werk' neemt al gauw een uur in totaliteit in beslag. Hier komt ook nog eens ervaring bij kijken, anders zou je er best nóg een uur bij kunnen rekenen, of minder mooie foto's, bijvoorbeeld door overweldigende emoties of ongeschikte apparatuur voor gedimd licht.

Dan is er nog die foto voor het gedachtenis prentje: Er word besloten een portretfoto op de kist te zetten of op een bidprentje te laten drukken. Foto's zijn inderdaad belangrijk in ons leven, het is niet meer weg te denken met alle moderne technieken. En tóch heeft men altijd moeite die ene foto te vinden waarop "mam is zoals ze was". Bij feestjes en familiebijeenkomsten maakt iedereen foto's. Wat doe je ermee? Ze staan op je telefoon of in de cloud. De kwaliteit ziet er op zich op je telefoon goed uit. Afgedrukt is het vaak een ander verhaal. Ieder jaar maak ik portretfoto's van mensen, vaak voor heel andere doeleinden, maar wat is het handig als je een professionele foto achter de hand hebt waarop de persoon een stukje van zichzelf heeft laten zien.

Mijn kracht ligt in het feit dat mensen hun masker afzetten wanneer ik ze fotografeer, waardoor ze op de foto staan zoals ze zijn. Tel daar mooi licht en de juiste fototechnieken bij op en je hebt gegarandeerd een mooie foto voor nu en voor het geval dat ...

Als fotograaf in Limburg fotografeer ik naast uitvaarten ook bruiloften, families, feesten en voor bedrijven. Ook maak ik veel authentieke en persoonlijke portretfoto's in Limburg en daar buiten. Sterk, kwetsbaar, betrokken en altijd met een open blik. Zo ben jij en zo ben ik. In die verbinding komen we tot het beste resultaat.

<< terug naar alle blogberichten