Mijn blogs. Een kijkje achter de schermen, nieuws of andere informatie. Veel leesplezier!

nb: Het is een hele eer als je mijn foto's en teksten waardeert en eventueel deelt. Breng me wel even op de hoogte. Foto's zonder toestemming gebruiken is schending van het auteursrecht. Teksten kopiëren zonder voorafgaande toestemming is plagiaat. Bij overtreding ontvang je de factuur zoals deze op dat moment rechtsgeldig is. Een simpel telefoontje of email bericht kan alles voorkomen.

AI en fotografie deel 2

In navolging op mijn vorige blog en de toepassing van AI in de programma's van Adobe moet ik mijn bevindingen herzien. Hoewel het namelijk nog niet perfect is, neemt de AI mij al een hoop werk uit handen.

Chat GPT is in de tussentijd al een veel gehoorde term, je geeft een opdracht aan het programma door wat woorden in te typen en de tool maakt er een mooie tekst van. Zelf nog niet getest overigens, maar als ik de verhalen hoor mag het best wel goed zijn.

Voor de programma's waar ik mee werk, Adobe Lightroom en Photoshop 2024, worden ook steeds meer AI tools ontworpen en ingezet. Niet dat ik er gelijk de grootste fan van ben, maar bepaalde tools behoren inmiddels wel tot de favoriet.

Neem nou de tool 'verwijderen'. Dit is een pleistertje en als je hiermee over een object schildert, is er na een paar seconden niets van over. Het programma maakt naadloos gebruik van de omringende pixels en zorgt ervoor dat het geselecteerde gebied wordt opgevuld met de pixels uit de omgeving. Je ziet er niets van! Zo kun je heel eenvoudig een lantaarnpaal of andere storende elementen wegwerken. Dit kon voorheen ook al met de kloonstempel en het gewone pleistertje, maar dit is toch een stuk handiger en minder tijdrovend.

En dan is er 'generatief uitbreiden'. Hoewel deze mogelijkheid nog (zelflerende) ontwikkeling behoeft sta ik versteld van de mogelijkheid. Iemand een andere jas aan laten trekken of oren aan een dier plakken omdat deze nét niet zijn gefotografeerd is een peuleschil. Geef de prompt een opdracht en er wordt iets van gemaakt. Ook zonder opdracht maakt het programma er iets van, ik zit er soms verbluft naar te kijken. Soms ook met afgrijzen, want dan bakt 'ie er niks van.

Ik blijf bij mijn standpunt dat er niets beter is dan het maken van een goede foto. Fotografie blijft fotografie, schrijven met licht! Maar AI is inmiddels wel een handig hulpmiddel geworden, ik heb het voorzichtig omarmd. Da's een doorbraak in mijn geval ... 😅

Hoe leuk het is om ermee te experimenteren komt waarschijnlijk een andere keer aan bod, als ik meer vrije tijd heb om er aandacht aan te besteden.

Mocht je vragen hebben over de tools in Adobe Photoshop en je kunt het niet online vinden, stuur dan een e-mail. Ik help je graag op weg.

<< terug naar alle blogberichten