Mijn blogs. Een kijkje achter de schermen, nieuws of andere informatie. Veel leesplezier!

nb: Het is een hele eer als je mijn foto's en teksten waardeert en eventueel deelt. Breng me wel even op de hoogte. Foto's zonder toestemming gebruiken is schending van het auteursrecht. Teksten kopiëren zonder voorafgaande toestemming is plagiaat. Bij overtreding ontvang je de factuur zoals deze op dat moment rechtsgeldig is. Een simpel telefoontje of email bericht kan alles voorkomen.

Een weg naar de betere wereld?

Beeld: stockfoto Canva

"We temmen de memmen, prakken de prammen, pletten de peren, knijpen de theezakjes uit, pureren de bloemkolen, lebberen de melkzwabbers nog wat meer uit ..."

Terwijl ik langzaamaan afsteven op mijn eerste mammografie, vind ik het rete-spannend om te moeten gaan. Niet voor een uitslag van het borstonderzoek, maar voor het pletten van mijn prammen. Terwijl er pijnloos een alternatief bestaat, zal ik er niet onderuit komen. Wellicht de generatie na mij wel? Dáár wil ik mij voor inzetten.

Want we proberen met kartonnen rietjes en zogenaamde scharrelkippen ons gevoel van een betere wereld te creeëren, maar zet dat daadwerkelijk zoden aan de dijk? In de Emiraten spuiten ze chemicaliën in de lucht om regen op te wekken, kun je niet beter op een andere plek een bewoonbare en vruchtbare wereld bouwen? We zijn slechts 1 klik verwijderd van een allesvernietigende wereld, onze toekomst ziet er somber uit als je de dagelijkse nieuwsberichten volgt. Als ik nu 20 jaar jonger was zou ik geeneens meer kinderen willen krijgen, want in wat voor een wereld komen zij terecht?

En toch wil ik mijn energie focussen op een betere wereld waarin techniek onze levens verrijkt. Want tegenwoordig bestaat de Advanced Breast CT! Deze mamma-CT-scanner is een röntgenapparaat dat snel rondom de borst draait. Het fotografeert dwarsdoorsnedes, ofwel ‘plakjes’ van de borst(en). Daarna maakt de computer van al die plakjes een driedimensionaal beeld, een CT-scan van de borst. De stralingsbelasting van dit onderzoek is vergelijkbaar met een reguliere mammografie in twee richtingen. Een CT scan van de borst(-en) die pijnloos is en veel meer details laat zien dan een mammografie!

Het apparaat is in het Leids Universitair Medisch Centrum reeds in gebruik, alsook in Dortmund en Düsseldorf. Dan komen we bij dé HAMvraag: wordt dit vergoed door onze ziektekostenverzekeraar die "onze gezondheid op 1 zet"? In de zoekresultaten is dit nog geeneens vindbaar ... Dus is er werk aan de winkel.

De Tietencampagne

Je leest het goed, ik start een visuele campagne om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Om aandacht te trekken zul je onconventioneel te werk moeten gaan en deze titel is slechts het begin. Het fotowerk wat ik hier aan ga verbinden zal niet gelikt en perfect mooi zijn, maar confronterend en hard. Gelijk aan de werkelijkheid. Je borsten tussen twee platen geplet is ook confronterend en hard, ik zie dus niet het nut van mooie plaatjes. Samen met andere vrouwen wil ik met de 'borsten boven het maaiveld', naar idee van Nicole Pol, en ervoor gaan zorgen dat de Mamma-CT de norm wordt. Als het niet voor mijzelf is, dan wel voor de generatie die na mij komt.

Dank aan Irene Vervuurt die stinkend haar best doet om dit ook te realiseren, zonder haar had ik niet van het bestaan geweten. Net zoals vele andere vrouwen op dit moment.

Wat ga ik doen?

Ik ga vrouwen fotograferen waarvan hun borst voor zover mogelijk wordt geplet. Dit vergelijk ik met teelballen die tussen twee platen zover mogelijk worden geplet. Oh, dat wordt niet gedaan! Nee, da's te pijnlijk ... hoe en wat ga ik nog niet invullen, dit zal ontstaan tijdens gesprekken met medestanders waaruit een beeld naar voren komt. Mocht je input hebben of mee willen werken aan dit project, geef je dan op via DEZE LINK

<< terug naar alle blogberichten