We temmen de memmen
In mijn zoektocht naar hoe ik vorm kan geven aan een vrouwvriendelijk borstonderzoek, stuit ik steeds meer 'per toeval' op informatie. Online, in televisie programma's en nog veel meer. Het is echter een hele grote kluif om door te kunnen dringen tot in Den Haag, want daar zit het probleem.
Daarnaast heb ik nog niet heel helder op mijn netvlies hoe ik dit wil vormgeven met fotografie, wel dat het in kunstvorm wordt gegoten. Want borsten fotograferen kan iedereen, er de aandacht mee trekken lukt ook nog menigeen, maar er een blijvende indruk mee achterlaten is mijn doel.
Even kort het probleem: DE MAMMOGRAFIE. Deze prakt onze "prammen" tussen twee platen, een zogenaamde "one size fits all" waarbij je niet altijd kanker ziet zitten. Zeker niet wanneer men zeer dicht borstweefsel heeft. Tienduizenden vrouwen lopen onbewust een verhoogd risico op borstkanker, omdat zij onvolledig geïnformeerd zijn bij het bevolkingsonderzoek. Een echo en MRI kan veel meer informatie over de borsten laten zien, maar dat is niet het standaard protocol en wordt dus ook lang niet altijd toegepast, al vráág je hierom. Menig vrouw wat dankzij dit protocol is uitbehandeld vanwege de uitzaaingen in het hele lichaam. (bron: RADAR 11-11-2024 AVROTROS).
Zelf heb ik cupje E en is het velletje best al uitgelemmeld, dus die 'memmen' krijgen we heus wel tussen de platen 'getemd'. Maar hoe zit het met vrouwen die cup A hebben? Die gaan in het martelwerktuig, toch? Als het een man betrof zou staatssecretaris Vincent Karremans alláng een ander onderzoek hebben goedgekeurd! Echter heeft hij Financial Economics en Ondernemingsrecht gestudeerd, geen Mammografie. Ook zitten er te veel belangen in verstrengeld, dus schuiven we het nog maar eens minimaal 7 jaar op onder de noemer "studie". Weet je hoeveel vrouwen in die 7 jaar gaan sterven aan borstkanker? Is daar ook een studie naar gedaan?
Terwijl er een prachtige oplossing is!
In het voorjaar van 2025 ga ik er zelf gebruik van maken: de AB-CT, oftewel Advanced Breast-CT. (klik gerust op de link!). Het is een CT scan, speciaal voor borsten. De voordelen op een rijtje:
- Pijnloos onderzoek zonder compressie "crushen" van de borst
- Korte scantijden van 7 tot 12 seconden per borst
- Hoge kwaliteit 3D beelden van de borst
- Lage straling op het gebied van Mammografie (!)
- Ook geschikt voor patienten met gevoelige borsten, implantaten, pacemakers, claustrofobie of gadolinium intolerantie. Gadolinium is een zilverwit buigzaam en makkelijk te vervormen metaal met een metallieke glans. Dit wordt gebruikt bij contrastvloeistof die nodig is bij een MRI scan, maar wordt ook gebruikt in Magnetrons, legeringen en CD's. (Dat wordt je dus nooit verteld hè!).
Voor het onderzoek ligt de patiënt op de onderzoekstafel en plaatst één borst in de daarvoor bestemde opening. Alle maten borsten passen hier pijnloos in 😍. De scanner draait om de borst heen en scant deze van alle kanten. Als resultaat beschikt de arts over een gedetailleerd 3D-beeld van de borst. Dit betekent dat de borst als geheel in 3D maar vooral laag voor laag kan worden bekeken. Dit helpt de arts snel om de kleinste veranderingen te identificeren die anders verborgen zouden blijven.
Ook zijn er al voldoende onderzoeken gedaan naar onderlinge vergelijkingen in onderzoeksmethoden, zoals de mammografie, tomosynthese, ultrasoon, borst-MRI en Borst CT.
Dit wordt uiteraard niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar, want zij hebben partijdige afspraken met leveranciers van de verouderde mammografie apparatuur. Terwijl er in Nederland al 10 jaar (!!!) wordt gevraagd om andere onderzoeken en protocollen, is men wederom in andere landen verder met deze onderzoeksmethoden. Er staat notabene een Advanced Breast-CT in Leiden, wist je dat? Ik niet. Een centrale plek ergens rond Den Bosch zou ideaal zijn, bereikbaar voor iedere vrouw in Nederland.
Mag ik samen met jou ervoor strijden dat we onderzoeksmethoden kunnen combineren, dat vrouwen zelf de keuze hebben welk onderzoek zij prefereren. Dat protocollen met SPOED worden aangepast in het belang van de gezondheid van de vrouw? Of moeten we nog minimaal 7 jaar wachten en maar lekker kanker krijgen? Is er soms een burgeroorlog nodig om wetten, regels en protocollen rondom vrouwenrechten te doorbreken? Begrijp me niet verkeerd, ik schrijf de mammografie niet af, maar pleit hier voor een beter en pijnvrij onderzoek waarbij een vrouw zelf de keuzemogelijkheid heeft.
Beste staatssecretaris Vincent Karremans, bestuurders in Den Haag, de Dolle Mina's zijn nog lang niet uitgestorven, dus maak je borst(en) maar nat!