Limburgse Maedjes

update omtrent het coronavirus:

De expositie gaat door, er passen simpelweg geen grote aantallen tegelijk in het kerkje. Vooralsnog schatten wij in dat er niet meer dan 20 personen tegelijk aanwezig gaan zijn. We gaan geen handen schudden, knuffelen of zoenen (op de wang). We zeggen elkaar gedag, houden gepaste afstand en groeten d.m.v. zwaaien. U hoeft niets aan te raken, alleen uw eigen spullen. "Kieke duiste mit de pupsje" zei mijn moeder vroeger altijd .

 

Je bent VROUW. Mooi in je hele zijn. Inmiddels de leeftijd van 40 bereikt of gepasseerd. Het voelt alsof je bent ontwaakt uit een sluimerstand ... eindelijk ben je jezelf. Trots, krachtig en vooral een VROUW in de Limburgse samenleving.

Ondanks voorgenoemde is er toch altijd dat oordeel. Vooral over onszelf. Waar komt dat vandaan? Wie bepaalt dit? De rimpels, kromme neus, dikke kont, levenservaring, gezond, kwaaltjes, syndroom van Down? Alles maakt ons zodat we kunnen ZIJN. Het wordt tijd dat we ons lijf en leven niet meer laten bepalen door het oordeel, maar door een ontwikkeld bewustzijn.

Vrouwen die voor dit project zijn gefotografeerd hebben maar één ding gemeen, dat is de leeftijdscategorie. De rest is overgelaten aan het 'toeval'. Man, wat ben ik TROTS deze vrouwen te hebben gefotografeerd en te hebben leren kennen! Wat zijn we toch een mooie en krachtige wezens! 

Waar ik van te voren dacht genoeg te hebben aan 10 portretten zijn het er 31 geworden .... en dat allemaal dankzij één foto. De foto van deze dame, 'onze Kitty', was dé inspiratie en zij heeft als MUA meegedaan in het project. Kitty Dijcks, van Kitty's make-up studio heeft mij geïnspireerd met haar hele zijn en alle dames op een natuurlijke wijze opgemaakt. Subtiel, zacht en natuurlijk, precies zoals wij vrouwen zijn.

Wat is er bereikt? Samen met Kitty hebben we deze vrouwen een lekker verwenmoment gegeven en hen in het zonnetje gezet. Alleen deze momenten en reacties waren al goud waard. Daarnaast is het een steeds hechtere groep aan het worden, doordat ik ze met elkaar in contact heb gebracht. We organiseerden een etentje bij de Vief Heringe in Sittard en er komen vast nog meer momenten van samenzijn, dat was duidelijk voelbaar en bijna een noodkreet van diegenen die er niet bij konden zijn!

Wat is het gevolg? Meer verbinding onder elkaar en mensen uit verschillende hoeken van Limburg leren kennen. De rest laat ik open. Ik laat me verrassen en verwonderen ...

Verwacht geen kunst.

Dat maak ik niet. Ik portretteer mensen in de hoop ze heel gelukkig te maken met wat ze zien. Ik hou ook een spiegel voor ... vooraf vaak niet wetende. De portretten die komen te hangen zijn allemaal een keuze van mijzelf in overleg met de geportretteerde. 

Sterk, kwetsbaar, betrokken en altijd met een open blik. Zo ben jij en zo ben ik. In die verbinding komen we tot het beste resultaat.

Let the image do the talking…

UPDATE: De datum van de expositie is 14 en 15 maart 2020

De locatie: Het podiumkerkje in Grevenbicht, een plek waar ik als kind bijna wekelijks kwam en waarachter een hele familiegeschiedenis schuil gaat. Het is rolstoeltoegankelijk te bereiken, gratis parkeren in de omgeving.

Zaterdag 14 maart zal de opening plaatsvinden van 11:00-12:00 uur, graag aanmelden via email zodat er kan worden gezorgd voor voldoende Limburgse vlaai, koffie en thee. Daarna is de expositie tot 16:00 uur op eigen initiatief te bezichtigen. Zondag is de expo van 11:00-16:00 uur te bekijken. De dranken zijn na de opening op eigen kosten verkrijgbaar, de opbrengst gaat volledig naar het onderhoud van het Podiumkerkje. Uiteraard zijn kinderen ook welkom!

Laat je oordeel thuis en kom genieten van de locatie, ambiance, andere mensen, fotowerk en wie weet ontmoet je ook jezelf :).

Bij de ingang komt een donatiebus te staan voor Pink Ribbon, ik nodig je van harte uit hier een vrijwillige bijdrage aan te leveren. Het risico op borstkanker komt in onze leeftijdscategorie helaas steeds dichterbij. Sommigen van ons hebben het gehad, zijn behandeld, sommigen zitten midden in de achtbaan. Om onderzoek en betere behandelingen te ondersteunen vraag ik jouw bijdrage om zo alle vrouwen een hart onder de riem te steken.

Graag tot dan, ik zie je aanmelding voor de opening, zaterdag 14 maart 11:00 uur, tegemoet komen! Er ligt dan een lekker stukje Limburgse vlaai klaar voor je.

nb: Het is een hele eer als je mijn foto's en teksten waardeert en eventueel deelt. Breng me wel even op de hoogte. Foto's zonder toestemming gebruiken is schending van het auteursrecht. Teksten kopiëren zonder voorafgaande toestemming is plagiaat. Bij overtreding van beide ontvang je de factuur zoals deze op dat moment rechtsgeldig is. Een simpel telefoontje of email bericht kan alles voorkomen.

Petra Niessen