Wat is een RAW, JPG of PDF? En waar gebruik ik het als fotograaf?
Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, die afkortingen achter een foto/bestand. Het geeft aan wat het bestand is. Is het een zogenaamd RUW bestand uit de camera? Is het een JPG? Of een PDF? En dan is er ook nog zoiets als een PSD bestand. Wat is dit eigenlijk en wat kan ik ermee? Wanneer moet ik welke gebruiken? Door middel van deze blog geef ik je graag wat uitleg over de meest gebruikte extensies in de fotografie.
De afkorting achter je bestand, ook wel extensie genoemd, zijn de letters die achter de punt komen in de naam. Zo is bij foto.docx het gedeelte .docx de extensie. Deze letters geven aan dat het een Word-bestand is. Bij afbeeldingen zie je heel vaak .JPG als extensie, bij bestanden .PDF en bij geluid .MP3. In verkenner zie je deze extensie achter het bestand staan, zo kun je ze makkelijker herkennen. In mijn geval werk ik altijd met ruwe beelden, vergelijkbaar met een negatief wat nog niet is ontwikkeld. Er is alleen licht op de sensor gevallen en de beelddrager (geheugenkaart) heeft dit opgeslagen. De computer in je camera heeft d.m.v lichtmeting en aansturing van jouw instellingen al een gemiddelde voorberekening gedaan, maar dit RAW bestand is niet af.
Het RAW bestand bevat álle informatie en alle kwaliteit die de betreffende camera jou kan geven. Wanneer je bijvoorbeeld fotografeert in .JPG comprimeert de camera het bestand, waardoor er een gering kwaliteitsverlies ontstaat. Voor de meeste gebruikers niet merkbaar, echter voor de professional niet te doen. (Ik spreek even voor mijzelf). Daarnaast kunnen bewerkingen in een RAW bestand nog altijd worden teruggedraaid zonder kwaliteitsverlies. Maar een RAW bestand kun je niet doorsturen naar je telefoon of afdrukcentrale. Deze machines kunnen er niets mee, zij krijgen de informatie aan bits en bites niet verwerkt. Het zijn met de betere camera's ook behoorlijk grote bestanden, een fatsoenlijke computer is geen overbodige luxe. Daarvoor zet je het .RAW file om in een .JPG file. Hiervoor heb je een fotobewerkingsprogramma nodig waar je nog aanpassingen kunt verrichten in kleur, helderheid, contrast, scherpte en nog meer en het file in een andere extensie kunt exporteren. Tevens geef je hier aan in welk kleurprofiel het moet worden gezet. Zelf werk ik met Adobe, hier ben ik digitaal mee opgegroeid en heb ik me zo eigen gemaakt dat ik een ander programma niet fijn vind werken, terwijl dit voor iemand anders wel fijn werkt.
Er bestaan echter meerdere mogelijkheden voor extensies, de vraag is wanneer gebruik je welke voor jouw foto?
- Gebruik je de foto voor een afdruk of fotoboek bij de centrale? Gebruik dan .JPG als extensie
- Moet het bestand naar de drukkerij? Vraag dan eerst na wat zij het prettigst vinden, meestal werken zij voor kleine en normale formaten met een .PDF
- Wil je een bestand zonder achtergrond op je website plaatsen is een .PNG te adviseren. Een .png combineert de eigenschappen van een .GIF en een .JPG met elkaar. Doordat je de achtergrond weghaalt wordt bestandsgrootte kleiner en is dus online ideaal.
- Een .PSD bestand gebruik je alleen op jouw pc. Een afdrukcentrale kan er niets mee. PSD is het standaard bestandstype dat Adobe Photoshop gebruikt om een bestand op te slaan. De letters PSD staan voor PhotoShop Document. Een PSD bestand kan bestaan uit verschillende lagen die allemaal apart van elkaar bewerkt kunnen worden, ook nadat het bestand is opgeslagen. Ideaal om mee te spelen, zonder dat je originele .JPG bestand wordt aangetast.
- De informatie van een TIFF bestand wordt bewaard in lagen, afhankelijk van hoe je het bestand opslaat. Wanneer je een foto of afbeelding wilt printen, is TIFF een goede keuze, want er treedt geen kwaliteitsverlies op als de afbeelding wordt geprint. Tegenwoordig is echter een .JPG meer dan voldoende, ook bij grotere afdrukken. Jij gaat het verschil met het blote oog niet ontdekken. Bij twijfel overleg je gewoon even met de afdrukcentrale waar jij je werk laat drukken.
- Een .GIF staat voor Graphics Interchange Format en wordt gebruikt bij afbeeldingen met weinig kleuren zoals logo's of iconen, animaties en eenvoudige afbeeldingen waar al weinig kleur in zit zoals lijntekeningen.
Als je geen toegang hebt tot professionele design software met geavanceerde import en export opties zijn er voldoende gratis alternatieven waarmee je foto's kunt opslaan in verschillende bestandstypes. De meeste foto-apparaten staan standaard ingesteld op .JPG dus heb je geen omkijken naar de extensie en hoef jij alleen maar het leuke plaatje te schieten. Ga je echter dieper op de fotografie in, ontkom je er niet aan om je ook in deze materie te verdiepen.
Online is veel informatie te vinden, en je moet het vooral veel doen. Proefondervindelijk aan de slag gaan werkt in veel gevallen het beste, maar wil jij gericht aan de slag en je hebt een handje nodig om door de bomen het bos te kunnen zien boek dan een privé workshop bij mij. Met 1 à 2 personen beantwoord ik in 2,5 uur doelgericht jouw/jullie vragen en krijg je alle uitleg die je nodig hebt. Geen basiscursus, maar maatwerk, dus geen verloren tijd.
De kosten van deze cursus bedraagt voor 1 persoon €150,- en per 2 personen €225,- exclusief btw. Boek HIER je cursus.
Wellicht overbodig genoemd, maar alles volgens de op dat moment geldende regels ter voorkoming van het Covid-19 virus, opgelegd door de Nederlandse regering.
<< terug naar alle blogberichten