Fotografie of AI?
Fotografie is schrijven met licht. Wat is dan AI, oftewel artificiële intellegentie? Vervangt dit onze intelligentie? Is onze intelligentie op termijn niet meer nodig? Ik zie het meer als een Aanvullende Intelligentie. Deze aanvullende intelligentie creëert een fotorealistisch beeld, echter door middel van het commando's geven aan een prompt die er vervolgens een samengesteld beeld van maakt wat jij kunt finetunen. Is dat dan ook nog fotografie?
Zelf vind ik dit onder de noemer 'kunst' vallen. Maar wanneer zie je dan of het AI of fotografie is? In deze wereld met steeds meer én beter beeldmateriaal valt het moelijk te onderscheiden. Toch is het best eenvoudig. Wanneer het getoonde beeld té onrealistisch ljkt, zeg maar te mooi om waar te zijn, is het veelal gemaakt met AI. Dit kunnen prachtige beelden zijn en een droomwereld creëren die je niet voor mogelijk had gehouden. Het programma waarmee je dit maakt is je instrument, net zoals bij fotografie de camera jouw instrument is.
Echter wanneer je back to basic gaat en foto's maakt van alledaagse situaties, mensen en de natuur zul je ontdekken dat dit zeker verbluffende foto's kunnen opleveren, maar een oude dame die een levensgrote knuffelbeer op straat vasthoudt zul je er niet tegenkomen. Houdt dit dus altijd in je achterhoofd als je twijfelt of je naar een foto kijkt of een kunstobject dat is samengesteld met behulp van AI.
Gebruik ik AI? Ja. In alle Adobe programma's is dit inmiddels geïntegreerd, ik gebruik veelal Lightroom en Photoshop. De AI technologie zorgt ervoor dat je vrij eenvoudig een achtergrond kunt selecteren of juist je onderwerp en deze vervolgens afzonderlijk kunt perfectioneren in licht, kleur, contrast en nog veel meer. In de tijd dat ik begon met digitale toepassingen in de fotografie moest dit nog allemaal handmatig en was het een tijdrovende klus. Wél ben ik erachter gekomen dat AI niet altijd even nauwkeurig te werk gaat en dat ik altijd nog de eindregie zelf in handen heb. De jarenlange handmatige ervaring komt hier heel goed van pas, dat merk ik aan de nieuwe generatie die de opleiding fotografie volgt. Ze kijken me vreemd aan als ik laat zien hoe het ook anders en nauwkeuriger kan.
Het is jammer dat de nieuwe generatie studenten steeds meer vertrouwen op AI, al zal de ontwikkeling in deze ook razendsnel verbeteren met self-learning computers. Toch blijf ik bij het oude principe van fotografie en beweeg ik mee met de ontwikkelingen van AI. De basis blijft het maken van een goede foto, zónder dat er te veel aan wordt gefotoshopt. Hierbij creëer ik foto's die de verbeelding opwekken, die ervoor zorgen dat jij langer blijft kijken en langer met trots van je foto's blijft genieten.